Om oss/ Historik

                                        OM OSS


Bilder från Sveriges län (bfsl.se) är ett nätverk som startades för 7 år sedan. Vi är nu över 24000 medlemmar i 21 länsgrupper.

Vi använder oss av kommunalbum där man frivilligt kan spara sina bilder för att kunna söka bilder från en viss kommun i den länsgrupp du besöker.

Den 9/2–21 registrerade vi vår Hemsida bfsl.se på nätet och därifrån navigerar man enkelt vidare genom hela vårt nätverk Bilder från Sverige med Fotoamatörer.


Vi har även 4 landskapsgrupper kvar från tiden då vi började projektet och gick över till länsgrupper.

Bilder från Hälsingland

Bilder från Gästrikland

Bilder från Härjedalen

Bilder från Medelpad

Här har vi nu ca 22300 medlemmar. Hälsingland är den stora gruppen med ca 21200 medlemmar.


Nätverket Fotoamatörer som ingår i Bilder från Sverige är: Fotoamatörer                     Med olika tävlingar varje vecka

Fotoamatörer fototeknik     Forum för frågor och tips

Fotoamatörer ungdom        För den yngre generationen

Fotoamatörer köp och sälj

Fotoamatörer Sensuella Porträtt

Videoamatörer

Här har vi nu över 22000 medlemmar med medlemmar fr hela Norden. Varav Fotoamatörer är den stora gruppen.

Totalt är vi nu ca 66500 medlemmar i hela nätverket. Vi har ökat med mer än 4000 nya medlemmar i nätverket från förra medlemsräkningen den 4 Januari 2020.


Hemsidan byggs upp etappvis under året och får nyheter allt eftersom.


                                      HISTORIK


Det började helt enkelt 2013 i juni med att vi var 2 st som började att fundera på fototips och tänkte att vi måste vara fler kring Östersund som funderar på foto, men kanske inte nödvändigtvis att gå med i en fotoklubb. Så varför inte starta en grupp för fotoamatörer som pratar foto och kunna få lite inspiration.


Fotoamatörer fick snabbt medlemmar från angränsade län och Norge! Så vi bildade Bilder från Jämtland. Då kom önskemål från flera håll och vi gick över från tanken med landskap till länsbildningar för våra grupper under första kvartalet 2014. Intresset vi hade delades med väldigt många runtomkring, mer än vi trodde! Det kom att bli totalt 31 grupper till dagens datum med alla grupper.


Det hade även gått några år efter att de moderna Smartphone´s hade kommit ut på marknaden. Redan 2007 kom Iphone och året efter Android som första smartphones ut på marknaden. Sedan kameran uppfanns för 170 år sedan har människan utvecklat många olika sätt att fotografera. Flera av dem utmärker sig i utvecklingen av fotograferingen, exempelvis traditionella kemiska bearbetnings- metoder som dagerrotypi och våtplåt. Men även moderna metoder som tagits an av Polaroid och Leica samt mobiltillverkare.


Mobilfotografering har vuxit ordentligt de senaste åren och i dag är smartphones det mest självklara verktyget för att ta bilder i vardagen. Det är dock endast 18 år sedan den första mobilkameran lanserades. Fyra generationer av utveckling senare är mobilkameror med dubbla linser den nya normen. Tack vare utvecklingen har mobilkameran allt mer ersatt den traditionella kameran. Första generationen (2000 – 2003): Mobilkameran lanseras och selfien uppfinns. Andra generationen (2004 – 2014): Smartphonen lanseras. Tredje generationen (2015–2017): Dubbla kameror leder utvecklingen. Fjärde generationen (2018-) AI-funktioner och trippelkameror.


Just denna utveckling kom lägligt när vi skapade nätverket under 2013 till 2014 och vi växte fort från Dalarna/Gävleborg och uppåt till Norrbotten. Nu växer vi även söderut och bara under förra året har vi ca 16000 nya medlemmar som har gått med. Det har blivit ett större allmänintresse av foto då fler får tillgång till bättre teknik när dom får Internet, foto och media på samma plattform.


Genom att vi under tiden har byggt upp nätverket med olika grupper, framför allt inom fotoamatörer med olika specialist områden, fototeknik, porträtt, ungdomsgrupp och video så blir vi ett komplett nätverk för att utveckla allmänintresset till att kunna bli ett större fotointresse.